Scriitorul, publicistul și profesorul păncean Ionel Bandrabur a fost omagiat astăzi, la mormântul din cimitirul Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” - Parohia Chicera, Crucea de Sus - Panciu, cu prilejul împlinirii a 99 de ani de la naștere.
Slujba de pomenire a apreciatului om de cultură Ionel Bandrabur a fost oficiată de preotul paroh Daniel Merloiu.
„Să ne ajute Dumnezeu să fim din nou împreună și anul viitor, pe doamna Bandrabur să o țină sănătoasă, iar pe cei care au organizat această slujbă de pomenire a profesorului și scriitorului Ionel Bandrabur să-i învrednicească cu toate darurile cele bune! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze acolo unde merită!”, a spus părintele Daniel Merloiu.
Cu ocazia evenimentului comemorativ, scriitorul Ion Tătaru i-a dedicat lui Ionel Bandrabur poezia „Lângă un mormânt”.
============================================================
Scriitorul, publicistul și profesorul Ionel Bandrabur (22.04.1922-13.01.2016) s-a născut la Panciu și a fost absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie, licenţiat în filosofia culturii, sub îndrumarea profesorului Lucian Blaga.
În 1949, din cauza convingerilor sale, Ionel Bandrabur a fost deţinut politic.
A scris peste 20 de volume de povestiri, aforisme și versuri.
A debutat în anul 1939, cu poemul „Stepa”, semnat cu pseudonimul Ilariu Spulber, în „Jurnalul literar”, condus de George Călinescu. Un an mai târziu, Ionel Bandrabur își face și debutul editorial, cu volumul de versuri „Vrăjitorul de cuvinte”.
Următorul roman, „Fântâna iadului”, vede lumina tiparului de abia în 1971, cu sprijinul reputatului scriitor Marin Preda, directorul de atunci al Editurii „Cartea Românească”. Au urmat romanele: „Fiul primarului” (1976), „Hoinăreala” (1980), „Hanul trăsnit” (1984) și jurnalul literar „Un student de altădată” (1987).
După Decembrie 1989, mai apar și „Cândva, de demult” (1991), „Mă numesc Eva” și „Flămândul” (1996), „Ora astrală a României” (1997), „Banchetul dragostei” (1998), „Gloria” (1999), „Paradisul evident” și „Voluptatea de a scrie” (2002), „Iisus, acest necunoscut” (2004), „Râsul demiurgului” (2007), „Râsul omului” (2008), „Cartea adevărului” și „A doua carte a adevărului” (2010).
Între 1957 și 1984, Ionel Bandrabur a predat atât limba română, cât și limba franceză, la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, printre elevii săi numărându-se și cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu. După pensionare, Ionel Bandrabur s-a retras în casa de pe strada Sovejei, din cartierul Crucea de Sus - Panciu, dedicându-și timpul scrisului și evenimentelor culturale.
A fost mentor pentru mulți dintre actualii scriitori ai județului, printre ei numărându-se și Culiță Ioan Ușurelu - Președintele Ligii Scriitorilor din Vrancea, care i-a dedicat volumul „Ionel Bandrabur, omul și scriitorul”, ce conține date biografice și amănunte despre activitatea literară a romancierului păncean.
În anul 2004, Ionel Bandrabur a fost inclus în „Dicţionarul general al literaturii române”, publicat de Academia Română. Tot ca o recunoaștere a valorii sale, Ionel Bandrabur a fost inclus de autoritățile locale între personalitățile lumii culturale, științifice sau politice, născute și formate în Panciu și declarate, de-a lungul timpului, cetățeni de onoare ai orașului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu